Hummelo is een klein Achterhoeks dorp met ca. 1600 inwoners in de provincie Gelderland. Het ligt op een oude rivierduin langs de Oude IJssel. Tot en met 31 december 2004 behoorde Hummelo tot de gemeente Hummelo en Keppel, maar is per 1 januari 2005 onderdeel van de fusiegemeente Bronckhorst.

Bij opgravingen in 2012 zijn sporen uit de Middeleeuwen ontdekt, maar de geschiedenis van Hummelo gaat veel verder terug. Hummelo wordt namelijk al vermeld in een oorkonde uit het jaar 828. De naam wordt verklaard als een samenstelling van 'hummel' ('hop') en 'lo' ('bos').

Landgoed EnghuizenVeel land en boerderijen behoorden voeger tot het landgoed Enghuizen. De oudste vermelding van 'Engehusen' dateert uit 1326 met als bezitter Evert van Enghusen. Enghuizen was toen een Zutphens zadelleen, dat wil zeggen dat er elk jaar een gezadeld paard aan de leenheer moest worden geleverd. De middeleeuwse havezathe Enghuizen heeft volgens overlevering gestaan op de plaats waar tegenwoordig het Jagershuis staat, op het eilandje in de vijver. In het begin van de achttiende eeuw werd het complex vervangen door een landhuis met kwartcirkelvormig gebogen zijvleugels. kasteel enguizenIn 1835 werd begonnen met de bouw van een nieuw in Italiaanse palazzostijl opgetrokken huis en in 1842 was dit nieuwe 'kasteel' gereed. In de Tweede Wereldoorlog werd het huis licht beschadigd door beschietingen door geallieerde vliegtuigen. Na de bevrijding ontstond er brand en is het huis (grotendeels) afgebroken.

boerderij-de-pasop-roomstraatDe boerderijen behorende bij landgoed Enghuizen vertonen vaak wonderlijke namen, zoals Bautzen en Maloï Jaroslawitz. H.J.C.J. van Heeckeren, eigenaar van Enghuizen van 1831 tot 1862, maakte deel uit van het leger van Napoleon en legde zijn oorlogsherinneringen uit de Napoleontische tijd vast in boerderijnamen die hij noemde naar de veldslagen die hij met de keizer meemaakte. De boerderijen zijn veelal herkenbaar aan de rood-gele wapenkleuren op de luiken.

Normaal tijdens een optreden in HummeloHummelo is tegenwoordig, behalve als bakermat van de Achterhoekse boerenrockgroep Normaal, ook bekend vanwege het in stand houden van oude tradities zoals het jaarlijkse Oogstfeest ('Hummelse Kermis') en oude verhalen over vreemde verschijnselen zoals de aanwezigheid van 'Witte Wieven' in de omgeving van de Zwarte Kolk. Ook de naam van het Hummelose motorcrosscircuit 'De Heksenplas' spreekt in dat opzicht voor zich. Bijzonder is dat de eerste Zwarte Cross van Jovink en de Voederbietels in Hummelo werd gehouden.

In de omgeving rondom Hummelo zijn prachtige fiets- en wandelroutes uitgezet. De Achterhoek is zelfs uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland! Geniet van uitgestrekte landschappen, maar ook van bosrijke gebieden. Routes zijn verkrijgbaar bij De Gouden Karper, waar zich tevens een "Fietstas oplaadpunt" bevindt voor elektrische fietsen.

Raadpleeg voor een actueel overzicht van evenementen en activiteiten in en rondom Hummelo onze Agenda. Een uitgebreid overzicht van evenementen in de Achterhoek is te vinden op de website 'Achterhoek Agenda'.

  • Bennie JolinkBennie Jolink, zanger Normaal en kunstenaar
  • Gijs Jolink, basist van Jovink en organisator van de Zwarte Cross
  • Piet Oudolf, tuinontwerper
  • Opa Beelen, grootvader van Giel Beelen en bekend van zijn weerbericht in de radioshow van Giel Beelen
  • Klaas-Jan Huntelaar, voetballer
  • Dr. B.J. Westerbeek van Eerten (1888-1975), huisarts, schrijver, voorzitter van het bestuur van het Wilhelminaziekenhuis te Doetinchem, medeoprichter van Oudheidkundige Vereniging 'De Graafschap'.
  • Henk Wolters, mascotte van Normaal ('Hendrik Haverkamp') en boegbeeld van de Haverkampband.
  • Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross, 'parel van de Hummelse Hei'.
  • Maneger Nijman / DJ Dré: Showman (o.a. 7-dronk en vuurspuwen)

Actuele informatie over evenementen en activiteiten in Hummelo is te vinden in onze agenda / kalenderHummelo-Facebook pagina en op de portaalborden bij de toegang van het dorp.